1.4km maan alla  - Pyhäsalmen kaivos parantaa työturvallisuutta Identoin kaivoksen kulunvalvonta- ja pelastautumisen ohjausjärjestelmällä

 

Pyhäsalmen kaivos on euroopan syvin kaivos, jonka tuotantotasot ovat 1050 - 1440m syvyydellä. Kaivoksessa työskentelee päivittäin noin 220 työntekijää, joista maan alla noin 70. Pyhäsalmi Mine Oy:n omistaa kanadalainen First Quantum Minerals Ltd.

Pyhäsalmi Mine Oy panostaa työturvallisuuden jatkuvaan kehittämiseen, johon liittyen kaivoksessa otettiin käyttöön Identoi Oy:n toimittama kaivoksen pelastautumis- ja kulunvalvontajärjestelmä vuonna 2010.

Jokaisella työntekijällä on RFID-nappitunniste. Kaivoksen sisäänkäynnissä ja suojatiloissa on kussakin kaksi RFID-lukijaa, toinen sisäänkirjautumiseen ja toinen uloskirjautumiseen. Tällä vältetään virheitä ja taataan tiedon parempi luotettavuus pelastautumistilanteissa, joissa jokainen sekuntti voi olla ratkaiseva. Iltavuoron päätyttyä varmistutaan, että kaikki työntekijät ovat poistuneet kaivoksesta. Tämän jälkeen päivän aikana tehdään räjäytykset ja kaivos tuuletetaan aamuvuoron saapumiseen mennessä.

Onnettomuustilanteisiin varautuminen on huolellisesti suunniteltu. Pelastautumista ja kaivoksen evakuointia harjoitellaan säännöllisesti. Kaivoksessa on jokaisella työskentelytasolla suojatila, joihin työntekijät poistuvat tulipalon tai muun onnettomuuden sattuessa. 

Pelastautumisjohtajan pitää pystyä yhdellä silmäyksellä näkemään, ketkä työntekijöistä ovat suojatiloissa ja ketkä ovat vielä niiden ulkopuolella. Etsintä ja radiopuhelinliikenne voidaan kohdentaa niihin työntekijöihin, joiden sijaintia ei vielä tiedetä.

"Tämä pelastautumistilanteen ohjausjärjestelmä säästää meille elintärkeitä sekuntteja pelastautumisessa. Toivottavasti järjestelmää ei tarvitse koskaan käyttää todellisessa tilanteessa.  Evakuointiharjoituksissamme se on osoittanut tarpeellisuutensa. Työntekijämme ovat siirtyneet suojatiloihin nopeimmillaan alle kymmenessä minuutissa." kertoo kaivoksen johtaja Kimmo Luukkonen,   Pyhäsalmi Mine Oy:sta"

 

"Kaivoksessamme käy vierailijoita viikottain. Vierailijoiden kirjaaminen voidaan hoitaa nyt helposti järjestelmän avulla, toteaa Iiris Kuosmanen, kaivosinsinööri, Pyhäsalmi Mine Oy:sta ja jatkaa "Maanalle menessään ja noustuaan pintaan työntekijämme näkevät hissikuilun vieressä olevalta monitorilta, keitä muita on kaivoksessa. Tämä parantaa osaltaan työturvallisuutta".

 

 

<- Takaisin

Powered by Softers
Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla sivustolla, hyväksyt evästeiden tallentamisen laitteellesi. Lisätietoja