DB Schenker

Teksti Nora Hallberg Kuvat Wilma Hurskainen

JOKA KULJETUKSEN JÄLJILLÄ

Logistiikka on liiketoiminnan ydintä. Jos tuotteiden jakelu, nouto ja varastointi toimivat, saavutetaan suuria säästöjä ja kilpailuetua. Uudella paikkatietojärjestelmällä kuljetusten matkaa voidaan seurata metri metriltä – reaaliaikaisesti.

DB Schenkerin kuljetuksissa liikkuu valtava määrä tavaraa. Yhtiö vie ja noutaa vuosittain Suomessa noin seitsemän miljoonaa kappaletavara- ja pakettilähetystä. Ajojärjestelijät suunnittelevat sekä varmistavat niille suorimman ja nopeimman reitin – jokaiselle kuljetukselle ja ajoneuvolle tulee löytää oma paikka.

 

Tämän helpottamiseksi ja logistisen kilpailukykynsä terästämiseksi edelleen DB Schenker on ottanut käyttöön suomalaisen liikkuvien resurssien ohjaus- ja seurantapalvelu Celestan. Palvelu toimii pilvipalvelualustalla ja se hyödyntää Microsoftin Bing Maps -karttapalvelua. Sen avulla ajojärjestelijät pystyvät seuraamaan kuljetusten taivalta paikasta toiseen reaaliaikaisesti web-selaimella. Kuljettajien lähes 1500:aan käsipäätteeseen on asennettu kolmannen sukupolven GPS-paikannin ja paikkatiedot lähetetään jokaisen nouto-ja jakotapahtuman kuittauksen yhteydessä sekä tarvittaessa jopa 30 sekunnin välein.

DB Schenkerin Juha Uusitorppa kertoo Identoin Celesta nouto- ja jakeluliikenteen mobiilisovelluksesta 

”Olemme panostaneet voimakkaasti kuljetusten reaaliaikaiseen seurantaan jo 10 vuoden ajan. Tämän uuden paikkatietopalvelun avulla voimme edelleen nopeuttaa ja tehostaa kuljetuksia, optimoida reittejä, vähentää hukka-ajoa ja päästöjä sekä säästää polttoainekustannuksia”, projektista vastannut DB Schenkerin järjestelmäpäällikkö Juha Uusitorppa sanoo.

TÄYSIÄ LASTEJA JOKA SUUNTAAN

Suurimman hyödyn Uusitorppa näkee mahdollisuudessa parantaa kuormien täyttöastetta. Reitistä vastaava ajojärjestelijä näkee Celesta-palvelun avulla matkanteon eri vaiheet. Aamulla autojen lähtiessä ajoon kuormatilat ovat täynnä, mutta jakelun edetessä ja tavararuumien tyhjentyessä palvelu kertoo ajojärjestelijälle, milloin kuljettajat voivat taas ottaa uusia lähetyksiä kyytiin. Logistiikka tehostuu, kun sekä vienti- että noutoajoissa kuljetetaan täysiä lasteja. Lisäksi palvelu kertoo paikkatietojen avulla, mitkä ajoneuvot ja perävaunut ovat ajossa ja mitkä ovat jääneet käyttämättöminä varikolle. Tämä antaa ajojärjestelijöille mahdollisuuden suunnitella myös kaluston käyttöastetta paremmin.

Palvelun avulla kertyneen jopa 600 000 päivittäisen sijaintitietosanoman hyötyjä voidaan listata edelleen. Aikataulutiedot vuorostaan kertovat, jos erityisesti tietyillä linjoilla jäädään aina kellosta jälkeen. Koska kaikille lähetyksille löydetään juuri sen hetkinen osoite, parantaa se valvonnan mahdollisuuksia sekä laaduntarkkailua. Lisäksi koottujen historiatietojen ja nykytilanteen valossa voidaan myös ennustaa tulevia kuljetusvolyymejä. Näin pystytään palvelemaan enemmän asiakkaita, paremmin ja tehokkaammin.

”Tulevaisuudessa palvelu voisi automaattisesti laskea sen hetkisten volyymien autotarpeet ja ottaa huomioon lähetysten erityispiirteet: kaksi lähetystä voivat kummatkin painaa 150 kiloa, mutta voivat olla aivan eri kokoisia ja näin viedä kuormatilassa täysin eri verroin tilaa”, Uusitorppa virnistää.

PILVI TUO DEMOKRATIAA

Omien kuljettajien lisäksi DB Schenkerin kuljetuksia hoitaa myös suuri joukko ulkopuolisia liikennöitsijöitä. Yksi Microsoftin pilvipalvelun päälle luodun järjestelmän etuja on myös se, että pilvialusta antaa mahdollisuuden liittää ulkopuolisia käyttäjiä Celesta-palveluun DB Schenkerin oman verkon ulkopuolelta. Nämä 400 liikennöitsijää voivat tasavertaisesti seurata myös omien autojensa liikkeitä ja kuljetusten koordinointi helpottuu.  
Celesta-pilvipalvelun kehittäjä, suomalainen ohjelmistoyhtiö Identoi näkee pilven demokratisoivana. Pilvi tarjoaa suomalaisille, kasvaville teknologiayrityksille uudenlaisia väyliä kansainvälistymiseen. Toisaalta innovativiisilla ja kustannustehokkailla pilvipalveluilla asiakkaat saavuttavat kilpailuetua globaaleilla markkinoilla.

”Koekäyttö on vaivatonta, tuotantokäytössä palvelut skaalautuvat nopeasti ja saatavuus on taattu. Pilvi tuo helpoutta ja joustavuutta myös pienille ja keskisuurille yrityksille, sillä muun muassa vakioituja palveluita saa edulliseen kuukausihintaan. Työntekijät voivat käyttää päätelaitteena kännykkäänsä, mikä edelleen alentaa aloituskustannuksia”, Identoin toimitusjohtaja Sakari Vaara sanoo.

 

Julkaistu Microsoft Circle Finland 3/2010 lehdessä

 

<- Takaisin

Powered by Softers
Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla sivustolla, hyväksyt evästeiden tallentamisen laitteellesi. Lisätietoja